De Dierenrechten Alliantie heeft samen met andere dierenorganisaties op 30 november 2020 een brandbrief gestuurd aan de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de brandbrief wordt aan de commissieleden gevraagd om olifant Buba het leven te gunnen waar zij recht op heeft, namelijk dat zij eindelijk mag leven als olifant. Dinsdag 1 december stemmen de commissieleden over of Buba een generaal pardon moet krijgen voor een permanente huisvesting bij circus Freiwald. Voor Buba zal dit betekenen dat zij nog zo’n 25 jaar van hot naar her meegesleept en gebruikt als attractie zal worden.

De dierenorganisaties vinden dit generaal pardon zeer ongepast omdat men hier normaliter beter van wordt en niet slechter zoals in het geval van Buba. Voor Buba is er zonder dit generaal pardon juist kans op een beter, rijker leven als olifant en perspectief op leven met soortgenoten in Elephant Haven in Frankrijk. Buba kan daar separaat gehouden worden, met uitloop naar een eigen buitenterrein. Elephant Haven heeft aangeboden om Buba, in aanwezigheid van circusdirecteur Freiwald, stap voor stap te laten wennen aan de nieuwe omgeving en situatie. Een gouden kans voor Buba en circusdirecteur Freiwald. De dierenorganisaties geloven dat de familie Freiwald aan Buba gehecht is. Maar bij houden van hoort ook loslaten als dat beter is voor het dier. Buba is geen mens, maar een getraumatiseerde olifant die in Elephant Haven naast specialistische zorg, enorm veel ruimte, goede voeding en veterinaire zorg kan krijgen.

In de afgelopen 5 jaar, sinds het verbod om wilde dieren te houden in het circus, heeft circus Freiwald telkens laten zien dat zij zich niet hield aan de eis dat Buba niet als attractie getoond mocht worden aan het publiek. In de Telegraaf van 27 november omschrijft het circus zichzelf opeens als opvang en verwacht zij van het ministerie 70.000 euro per jaar ondersteuning voor de verzorging van Buba. Het circus geeft te kennen de verzorgingskosten niet meer op te kunnen brengen. Een andere manier die het circus ziet om zelf bij te dragen in de verzorgingskosten is om rond Buba een educatief excursieprogramma op te zetten voor bijvoorbeeld scholen en ouderen waarbij Buba geen kunstjes vertoont. Dit alles staat lijnrecht tegenover het verbod van wilde dieren in circussen. Het gaat er niet alleen om dat wilde dieren geen kunstjes mogen doen in een circus, het gaat er ook om dat wilde dieren niet thuishoren in een circus omdat een circus niet aan de behoeften van het wilde dier kan voorzien. Circus Freiwald claimt dat olifant Buba zonder de familie Freiwald ongelukkig zal zijn en dat zij nooit meer met soortgenoten overweg zal kunnen. In de praktijk van dierenopvangen ziet men echter vaak het omgekeerde. In veel gevallen blijken dieren juist onder professionele begeleiding, weer een mooi en verrijkt leven te kunnen hebben met soortgenoten. Buba heeft het recht om na een ellendig gedwongen circusleven eindelijk te kunnen gaan leven als olifant.